Ontwenningsverschijnselen bij Stoppen met roken. Rare jongens zijn het.

By 8 april 2018Blog

Stoppen met roken is niet niks. Sommige mensen lukt het om cold turkey (van het een op het andere moment) te stoppen en dit zonder hulpmiddelen.

Dit laatste is voor weinig mensen weggelegd en meestal duurt het langere tijd voordat je besluit om definitief te stoppen met roken.

Je krijgt te maken met ontwenningsverschijnselen. Vaak worden deze verward met spanningsklachten. Ja er zijn zeker overeenkomsten maar ook niet.

Deze verschijnselen kunnen heel heftig zijn.

Welke zijn er zoal?

-zweten; gespannen gevoel; slecht slapen; kort lontje; steeds aan een sigaret denken; zin in eten; huiduitslag; hoesten; moe voelen

Herken jij ze?

Wat kun je er aan doen?

  • Vaak helpt het om nicotinepleisters 0f tabletjes te gebruiken. Je hebt dan minder last van ontwenningsverschijnselen.
  • Je kunt je huisarts vragen om champixtabletten voor te schrijven. Deze zorgen ervoor dat je geen trek in een sigaret hebt.
  • Beweeg vaak en veel. De endorfines die vrijkomen geven je een prettig gevoel. Bewegen is ook belangrijk om nieuwe hersenzenuwcellen aan te maken .
  • Drink veel water. Dan verlaten de afvalstoffen sneller je lichaam
  • Doe rustig aan. Neem niet teveel hooi op je schouders want stoppen met roken kost veel energie.

Bedenk dat ontwenningsverschijnselen tijdelijk zijn. Binnen enkele weken heb je al minder lichamelijke klachten , maar mentale gewenning kost meer tijd om er mee om te leren gaan.